Βιομηχανία μηνύσεων εναντίων εργαζομένων και αγωνιστών του εργατικού κινήματος

1945

Πριν από περίπου 1 ½ χρόνο η εργοδοσία του εστιατορίου ANADOLOU αποφάσισε να προχωρήσει σε εκδικητικές απολύσεις 5 εργαζομένων οι οποίοι «τόλμησαν» να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους .  Η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε την δικαιολογημένη αντίδραση του κινήματος καθώς πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις  τις οποίες στήριξε το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων ,η  ΛΑΝΤΖΑ που συμμετέχει στο Συνδικάτο επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων  Αττικής  και το ΕΕΚ . Παρά το γεγονός ότι οι κινητοποίηση ήταν ειρηνική με σκοπό να αποπληρωθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους , διάφοροι παραβρισκόμενοι του κύκλου της εργοδοσίας που ήταν στο χώρο του εστιατορίου τη χρονική στιγμή της κινητοποίησης ,  επιχείρησαν να προκαλέσουν εκτοξεύοντας ύβρεις και απειλές εναντίον εργαζομένων και αλληλέγγυων .

Στις 18/9 και αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν εδώ και 1 ½ χρόνο απλήρωτοι , η εργοδοσία κατέθεσε μήνυση εναντίων τους κατά προσφιλή πλέον τακτική που στην πραγματικότητα αποσκοπεί στον εκφοβισμό αυτών αλλά και όποιων άλλων τολμούν να διεκδικούν τα αυτονόητα σε ένα κλάδο που μαστίζεται από την εργοδοτική ασυδοσία . Στη δικογραφία που σχηματιστικέ εναντίον τους περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις της ΛΑΝΤΖΑ , του ΕΕΚ και του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων ενώ ως συνήθως οι  συνδικαλιστικές δράσεις υπεράσπισης των εργατικών  δικαιωμάτων θεωρούνται απόπειρα εκβίασης από κοινού» και «συκοφαντική δυσφήμιση από κοινού»  .

Στη σημερινή κοινωνία της εκμετάλλευσης κυβέρνηση και κεφάλαιο συμβάλουν στην συνέχιση  της ανηλεούς καταπάτησης των εργατικών κατακτήσεων ενώ επιτρέπουν στους εργοδότες να λειτουργούν απρόσκοπτα επιχειρήσεις  χωρίς να καταβάλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές σε συνθήκες εργασίας που πλησιάζουν αυτές του κάτεργου . Παράλληλα όταν ο εργαζόμενος παλεύει ,  διεκδικεί μια ζωή με αξιοπρέπεια καταγγέλλοντας αυτή την αθλιότητα είναι αντιμέτωπος με μηνύσεις ή ακόμα και με καταστολή από κρατικά όργανα .

Ας μας εξηγήσουν επιτέλους αν αυτό εννοούν ως « νομιμότητα» και αν αυτές οι επαναλαμβανόμενες πρακτικές εκφοβισμού του κινήματος θα αποτελέσουν τους πυλώνες της ανάπτυξης μαζί με όλα τα υπόλοιπα αντεργατικά νομοσχέδια που επιβάλλονται εις βάρος των εργαζομένων .

Εμείς θα παραμείνουμε  στο πλευρό κάθε εργάτη που παλεύει , θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε και να δημοσιοποιούμε  τα αμέτρητα  περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας στο κλάδο όσες μηνύσεις και αν μας κάνουν .