Για ποιό 8ωρο μας λέτε;

2061


Από τις 3 Μάη που άνοιξε η εστίαση οι εργαζόμενοι του κλάδου επιστρέψαμε στην καλοκαιρινή ρουτίνα μας. Αλλοι ετοιμάσαμε βαλίτσες για σεζόν και άλλοι κάνουμε σεζόν στις πόλεις μας με 10ωρα, 7 στα 7 και εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς. Όπως το προηγούμενο καλοκαίρι, έτσι και τώρα στο όνομα της ανάπτυξης, τα δικαιώματα και η ασφάλειά μας μπήκαν σε δεύτερη μοίρα.

Τα λεφτά ήταν πολλά. Οι tour operators εκβίασαν την κυβέρνηση και αυτή άνοιξε κακήν κακώς τον τουρισμό χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των πελατών εν μέσω πανδημίας. Εκτός αν θεωρήσουμε βέβαια το φιάσκο των self-tests, πολιτική για την προστασία των εργαζομένων. Αντιθέτως, λέμε εμείς, πως ολο αυτό είναι μια απλή εφαρμογή της ατομικής ευθύνης στους χώρους εργασίας μας. Εσύ φταίς που κόλλησες, εσύ φταις που έκλεισε το μαγαζί, εσύ φταις που έμεινες χωρίς μεροκάματο.

Ξεκινήσαμε την δουλειά και βρεθήκαμε να παλεύουμε να πληρώσουμε τα χρωστούμενα μηνών που επιβιώναμε μετα βίας με 534. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τους συναδέλφους που περιμένουν να πάνε σεζόν και δεν ξέρουν ποτε και αν θα ανοίξουν οι χώροι εργασίας τους! Την ίδια ώρα που τα μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και τα μικρά αφεντικά του κλάδου επωφελήθηκαν από επιχορηγήσεις, μειωμένα ενοίκια, μη επιστρεπτέα δάνεια και διάφορες άλλες ρυθμίσεις!

Πιο πολύ από ποτέ έγινε ξεκάθαρο πως η “βαριά” βιομηχανία της χώρας μας, είναι “βαριά” μόνο για την πλάτη μας! Εμείς δημιουργήσαμε τα 120 δις κερδών για τους μεγάλους ξενοδόχους το διάστημα 13-19 ώστε αυτοί να μας πούνε πως δεν έχουν λεφτά να μας πληρώσουν στην πρώτη στραβή!

Τωρα έρχεται να μπει και η ταφόπλακα για τους εργαζόμενους στην χώρα με το νομοσχέδιο-έκτρωμα Βρούτση-Χατζηδάκη. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες καθώς πλεον το ηλεκτρονικό φακέλωμα είναι απαραίτητη προυπόθεση! Το δικαίωμα στην απεργία πάει περίπατο ή για να τα λέμε πιο σωστά πάει στην ξεπουλημένη ΓΣΕΕ. Το βασικό όμως είναι πως το 8ωρο καταργείται ουσιαστικά και τις υπερωρίες θα τις πληρωνόμαστε σε ρεπό! Ο εργαζόμενος αφού συνεναίσει με τον εργοδότη θα μπορεί να δουλεύει δεκάωρο για να κάτσει μετά να μαζέψει ελιές που είπε και ο υπουργός!

Μας κοροιδεύουν! Μπορεί στον κλάδο μας το 8ωρο, οι προσαυξήσεις και τα ρεπό να είναι αστικός μύθος αλλά αυτό που πάει να φέρει αυτό το νομοσχέδιο είναι η νομιμοποίηση της εκμετάλλευσης που ζούμε τόσα χρόνια και η επέκταση αυτού του μοντέλου σε όλους τους κλάδους! Σεζονοποίηση της εργασίας παντού!

Εμείς λέμε ΩΣ ΕΔΩ! Κάποιοι ματώσανε για το 8ωρο στο Σικάγο, στα ορυχεία της Σερίφου, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής. Δεν θα αφήσουμε καμία πανδημία να γίνει δικαιολογία για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας. Να μην ξεχνάμε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για την στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου και των επιχειρήσεων.

Δώσαμε ήδη πολλά σαν εργαζόμενοι. Δουλέψαμε σεζόν, 12 ωρα, μήνες χωρίς ρεπό και τα κορμιά μας ξέρουν πόσο ματώσαμε για να χτιστεί το ελληνικό τουριστικό θαύμα. ΟΧΙ ΠΙΑ! Όχι το 8ωρο δεν μας φτάνει πια αλλά θα παλέψουμε για ακόμη λιγότερες ώρες δουλειάς. Ετσι Κιθα χτυπηθεί η ανεργία. Έτσι θα πάρουμε πίσω λίγο από τον πλούτο που παράξαμε!

Σαν Λάντζα πιστεύουμε πως η απάντησή μας είναι η αλληλεγγύη και η συσπείρωση μέσα από τα επιχειρησιακά σωματεία μας και το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Να ενώσουμε τις φωνές μας κόντρα στο νομοσχέδιο, κόντρα στα καταστροφικά σχέδια Κυβέρνησης-ΣΕΒ-ΣΕΤΕ και στην εργοδοτική αυθαιρεσία! Κανένας συνάδελφος δεν είναι μόνος του!Κόντρα στον κατακερματισμό προκρίνουμε την ταξική ενότητα και την συλλογική δράση!

Την Πέμπτη, 3 Ιούνιου, δίνουμε δυναμικά το παρόν στην πανεργατικη απεργία κόντρα στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση και στα σχέδια τους! Την τελευταία κουβέντα θα την έχουμε εμείς!

Αυτήν την τουριστική σεζόν ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να γίνουμε ξανά θυσία στον βωμό τον κερδών τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΡΟΥΤΣΗ-ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ.
Κατάργηση και όλων των προηγουμένων αντεργατικών νομοσχεδίων.
Απαγόρευση απολύσεων – κατάργηση ελαστικής εργασίας.
Αξιοπρεπές εισόδημα για όλους μέχρι την επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους
Διασφάλιση της επιστροφής όλων των συναδέλφων στην δουλειά ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας, με πλήρη δικαιώματα!
Υποχρεωτική επαναπρόσληψη για όλους τους εποχικούς με ταυτόχρονη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
Υποχρεωτικές απολυμάνσεις σε ξενοδοχεία , αυστηρά μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Μετρα ατομικής προστασίας για όλες τις ειδικότητες του κλάδου
Αξιοπρεπείς δημόσιες και δωρεάν συγκοινωνίες χωρίς συνωστισμό.
Στήριξη του ΕΣΥ – Προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας, από τον κορωνοιό χωρίς καμία δική μας επιβάρυνση. Συχνά τεστ, δωρεάν εμβόλια, φάρμακα.
Αυξήσεις στου μισθούς, λιγότερη δουλειά! 7ωρο-5μερο! Να χάσουν από τα κέρδη τους τα αφεντικά!
e-mail: epis[email protected] site: https://www.lantza.org.gr/