Επιδημία Εργοδοτικής Ασυδοσίας σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα

1504

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί άλλη μια ισχυρή απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο καπιταλισμός ακόμα και σε περιόδους που εκατομμύρια συνανθρώπων μας είναι αντιμέτωποι με μια σοβαρή νόσο ακόμα και με τον θάνατο . Το νεοφιλελεύθερο αφήγημα των ελεύθερων αγορών , των ιδιωτικοποιήσεων , των περιττών δημόσιων λειτουργών , των υπεράριθμων γιατρών και νοσηλευτών , καταρρέει σαν  χάρτινος πύργος   αφήνοντας πίσω του την γύμνια ενός ολοκληρωτικού εκμεταλλευτικού συστήματος που καταδυναστεύει τις ζωές των λαϊκών στρωμάτων , των ανθρώπων της βιοπάλης .

Ο ιός του κέρδους αναδεικνύεται τελικά πιο επικίνδυνος και από τον κορωνοϊό αφού από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου η εργατική τάξη στη χώρα μας δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση με σαφή στόχο από την πλευρά των επιχειρηματικών ομίλων να μεταφερθεί το κόστος και αυτής της κρίσης στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων .Οι 41000 απολύσεις μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα , οι μετατροπές συμβάσεων που έχουν πάρει χαρακτήρα χιονοστιβάδας και η εκ περιτροπής εργασία είναι τα πρώτα στάδια μιας ισχυρής και οργανωμένης εφόδου ενάντια σε ότι έχει μείνει όρθιο από εργατικά δικαιώματα τα μνημόνια και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης που παρακολουθεί αμέριμνη .Την ίδια στιγμή όμως που για κάποιες επιχειρήσεις αυτή η κατάσταση απειλεί τα έσοδα τους , κάποιες άλλες , όπως τα Σούπερ Μάρκετ , βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται ενώ για ακόμα μια φορά το αόρατο χέρι της αγοράς και του δόγματος της «προσφοράς και της ζήτησης» παρεμβαίνει ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες αισχροκέρδειας και μαυραγοριτισμού για να κονομήσουν κάποιοι . Θύματα είναι και πάλι οι εργαζόμενοι που σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χύνονται κροκοδείλια δάκρυα , ούτε ακούγονται λεκτικές κορώνες συμπόνιας για την ασφάλεια τους , το ξεζούμισμα , οι υπερωρίες και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής είναι παρούσες γιατί το κέρδος είναι πάνω από όλα .

Στον κλάδο μας η εικόνα δεν είναι διαφορετική , οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν εξαπολύσει αντίστοιχη επίθεση στους εργαζόμενους  σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα , μετράμε ήδη χιλιάδες απολύσεις , παράνομες μετατροπές συμβάσεων , υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών , εκ περιτροπής εργασία  και αμέτρητες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας . Παράλληλα η υγιεινή και ασφάλεια αποτελούν για ακόμα μια φορά περιττό έξοδο με αποτέλεσμα  στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργοδότες να αρνούνται ή να καθυστερούν συνειδητά να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς .

Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης  αφήνοντας κυριολεκτικά στον δρόμο τους εργαζόμενους που στην πλειοψηφία τους απασχολούνται  με ελαστικές σχέσεις εργασίας  (ωρομίσθιοι , εξτρά , διαλείπουσας κτλ) ή ακόμα και σε καθεστώς μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας . Τα ξενοδοχεία που έκλεισαν άφησαν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που καλούνται τώρα να επιβιώσουν με ένα πενιχρό και υπό προϋποθέσεις επίδομα ανεργίας , όσα παραμένουν ανοικτά έχουν ήδη προχωρήσει σε απολύσεις και δραστικές μειώσεις προσωπικού ενώ η ελαστικότητα που έφερε η αναστολή των μετατροπών στην κατάθεση προγραμμάτων εργασίας έχει δημιουργήσει όργιο εργοδοτικών αυθαιρεσιών .

Η κυβέρνηση διαρκώς ανακοινώνει  μέτρα που προσβλέπουν  μόνο στην οικονομική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων , αγνοώντας τους εργαζόμενους που αυτή την ώρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης . Προβάλλουν διαρκώς την λογική της ατομικής ευθύνης με στόχο να απεμπλακούν από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο λαό και επιδιώκουν μέσο της προπαγάνδας να αποκρύψουν τις συνέπειες των καταστροφικών πολιτικών τους στο δημόσιο σύστημα υγείας  . Ταυτόχρονα η έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ που αποφασίστηκε κινείται στην ίδια λογική απαλλαγής των εργοδοτών από την υποχρέωση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών μετατρέποντας τα σε ένα πενιχρό επίδομα πολύ κάτω ακόμα και από τον βασικό μισθό αφού αφορά μια περίοδο ενάμισι μήνα ενώ «νίπτουν τας χείρας» για τους χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν απολυθεί και που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς την παραμικρή πηγή εισοδήματος .

Την ίδια στιγμή που τα εργατικά εισοδήματα τσακίζονται , ξενοδόχοι και επιχειρηματίες στον επισιτισμό ετοιμάζονται να εισπράξουν  τα δώρα που τους κάνει η κυβέρνηση και η Ε.Ε , ετοιμάζονται να πατήσουν και σε αυτή την κρίση όπως και στην προηγούμενη για να έχουν οφέλη που θα μείνουν και μετά την πάροδο της , επιδιώκουν όχι να περιορίσουν τις οικονομικές συνέπειες αλλά να μεταφέρουν το συνολικό κόστος στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού . Τα μέτρα που λαμβάνονται , όπως απαλλαγές σε φόρους , εργοδοτικές εισφορές , αναστολές πληρωμών δανείων , επιδοτήσεις επιτοκίων κτλ αφορούν μόνο το κεφάλαιο , καμία πρόβλεψη , κανένα ουσιαστικό σχέδιο ανακούφισης για τα νοικοκυριά που καλούνται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους σε ΔΕΚΟ , Τράπεζες κτλ .

Σε αυτή την δύσκολη περίοδο η  στάση των εργατοπατέρων της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ομοσπονδίας διαπνέεται από την γνωστή λογική του κοινωνικού εταιρισμό και της προτροπής να βάλουμε όλοι πλάτη. Οι συμμορίες της ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ -ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι το κόστος της πανδημίας πρέπει να το αναλάβουμε όλοι μαζί , βάζοντας στο κάδρο και εμάς τους εργαζόμενους . Λησμονούν ότι τα κέρδη από την αλματώδη αύξηση του τουρισμού δεν τα μοιραστήκαμε με τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες ούτε την εντατικοποίηση , τις άθλιες εργασιακές συνθήκες , τα μειωμένα μεροκάματα που αποτελούν την δική μας  κανονικότητα . Λησμονούν ότι  εμείς είμαστε αυτοί που παράγουν το πλούτο είμαστε αυτοί που στα κέρδη είμαστε απ έξω αλλά σήμερα καλούμαστε να γίνουμε «συνέταιροι»   στην χασούρα .

Το δόγμα Νόμος και τάξη της κυβέρνησης δεν έχει επηρεαστεί από την επιδημία , η βία και η καταστολή της αστυνομίας ενάντια σε απροστάτευτους πολίτες που επιλέγουν να διαμαρτυρηθούν σπάζοντας την  εκκωφαντική σιωπή της κοινωνικής ύπνωσης που επιβάλουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ , παραμένει αμείωτη . Ο περιορισμός των συναθροίσεων έρχεται για να μείνει , έρχεται για να εδραίωση την πάταξη της εργατικής διαδήλωσης και της κοινωνικής αντίστασης με κάθε μέσο . Αντίθετα τα περιστατικά των στοιβαγμένων εργαζόμενων στην teleperformance που βιώνουν την απόλυτη εξαθλίωση διαχρονικά ή οι ανοικτές εκκλησίες και η στάση της ιεράς συνόδου που καλούσε τους πιστούς να προστατευτούν μέσο της θείας μετάληψης και με μαντζούνια σε μορφή σπρέι , δεν συγκίνησε διόλου την κυβέρνηση και τους κρατικούς θεσμούς που σε αυτή την περίπτωση δεν τόλμησαν να τα βάλουν με την εξουσία της εκκλησίας και του κεφαλαίου .

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην παραμείνουν με σταυρωμένα χέρια , να μην δεχθούν άλλο να καταπατώνται τα δικαιώματα τους   , να μην γίνουν για ακόμα μια φορά τα θύματα.  Παραμένουμε ενεργοί στην επιβολή της αδράνειας , δεν δεχόμαστε να πάρουμε άδειες άνευ αποδοχών και κανονικές , διαφυλάσσουμε τα κεκτημένα εργατικά μας δικαιώματα  , διατηρούμε το δικαίωμα μας στην ξεκούραση και τις καλοκαιρινές διακοπές . Διεκδικούμε να μην χάσουμε ούτε ένα σεντ από το μισθό μας για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κατάσταση . Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους  κλάδων που αυτή την περίοδο βιώνουν ακραία εντατικοποίηση , ντελίβερι , εργαζόμενους στην υγεία κτλ .

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ  ΞΑΝΑ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Οργανωνόμαστε όλοι στο συνδικάτο και παλεύουμε συλλογικά βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

 • Η απαγόρευση των απολύσεων να ισχύσει αναδρομικά , να ανακληθούν όλες οι απολύσεις . Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και κανένας μισθός, καμία άδεια άνευ αποδοχών. Καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές, στα ωράρια και στις άδειες εργασίας για κανένα λόγο. Κοινωνικοποίηση με δημόσια ιδιοκτησία και εργατικό έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις.
 • Να διατηρηθεί η εργασιακή σχέση των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις που, είτε έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, είτε με ευθύνη των επιχειρηματιών, είτε έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους λόγο των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης και των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.
 • Να δοθούν άδειες «ειδικού σκοπού» για όσο διάστημα απαιτηθεί με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε ένα μέλος της οικογένειας προκειμένου να φροντίσει αρρώστους ή άτομα σε απομόνωση, ή ανήλικα παιδιά όσο είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. β) στους εργαζόμενους ευπαθών ομάδων. γ) σε όσους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις αναστέλλουν την λειτουργία τους λόγω των έκτακτων συνθηκών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. δ) Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.
 • Η εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας είναι ευθύνη του εργοδότη και όχι ατομική ευθύνη. Μέτρα υγιεινής σε όλους τους χώρους δουλειάς.
 • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού.
 • Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης, σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου που έκλεισαν ή θα κλείσουν. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.
 • Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους μέχρι να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα. Να δοθεί επιπλέον έκτακτο βοήθημα για να στηριχτεί το οικογενειακό εισόδημα.
 • Να διασφαλιστεί από τώρα για όλο το επόμενο έτος ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Να εξασφαλιστούν από την εργοδοσία και το κράτος τα ένσημα των εργαζομένων για όσο διαρκέσει η πανδημία.
 • Να χορηγηθούν πρόσθετες άδειες επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσους εργαζόμενους είναι φορείς του κορωνοϊού ή νοσήσουν, ή έχουν στην οικογένεια μέλος που είναι φορέας ή έχει νοσήσει.
 • Μέτρα για την ασφάλεια των διανομέων. Το δίκυκλο, το κόστος συντήρησης, τα καύσιμα, καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας να καλύπτονται από την επιχείρηση.
 • Να μην εφαρμοστεί σε κανένα χώρο δουλειάς η εκ περιτροπής εργασία και οι άδειες άνευ αποδοχών.
 • Αναβάθμιση των επιθεωρήσεων εργασίας , εντατικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και αυστηρές τιμωρίες σε όσους παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία
 • Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).
 • Έκτακτη ενίσχυση για τους εργαζόμενους όπου λόγω της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή σταματούν τη δραστηριότητα τους.
 • Ενίσχυση των τμημάτων καθαριότητας – συντήρησης, επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους που υπάρχουν εργαζόμενοι
 • Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία οι ιδιωτικές μονάδες υγείας για τις ανάγκες της κοινωνίας.

 

Οι ανάγκες και τα δικαιώματα στην υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και του λαού πάνω από όλα! Να μπει τέλος στα ματωμένα πλεονάσματα, ανατροπή των μνημονίων!  Έκτακτη φορολογία στο κεφάλαιο και στο συσσωρευμένο πλούτο για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών αναγκών. Παύση πληρωμών – διαγραφή του χρέους, ανατροπή του δημοσιονομικού συμφώνου και των περιορισμών ΕΕ, όχι στα εξοπλιστικά.