«ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: H ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

1711

Mε αφορμή τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε πολύ περίτεχνα να κάνει τα «έκτακτα μέτρα» για τον κλάδο, μόνιμα. Μέτρα που καταδικάζουν χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία και την επισφάλεια. Παράλληλα, διευκολύνει τους εργοδότες με φοροαπαλλαγές, παχυλές επιδοτήσεις και μια σειρά άλλων ελαφρύνσεων. Τα ασφυκτικά πλαίσια στα οποία καλούμαστε να εργαστούμε δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και τόσα χρόνια, πατώντας πάνω σε μειώσεις μισθών, ανασφάλιστη εργασία και υπερεξαντλητικά ωράρια η εργοδοσία και το κεφάλαιο έχουν πλουτίσει με το δικό μας μόχθο και τώρα μας ζητάνε να ξαναπληρώσουμε!

Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και εκμεταλλευόμενη σε πολύ μεγάλο βαθμό και το καθεστώς της καραντίνας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο σκληρό εργασιακό καθεστώς. Αυτό περιγράφεται από εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας που οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις μισθών, πετσοκομμένα δώρα και επιδόματα με καθυστέρηση στην καταβολή τους , τσάκισμα των κλαδικών συμβάσεων, καμία εφαρμογή μέτρων υγιεινής και προστασίας κ.ά. Φυσικά μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση χιλιάδες συνάδελφοι , κυρίως εποχικά απασχολούμενοι , είναι αντιμέτωποι με την μακροχρόνια  ανεργία και την διαρκή εργασιακή επισφάλεια  στην οποία πρέπει να επιβιώσουν , με κουτσουρεμένα επιδόματα ανεργίας που δίνονται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις για περιορισμένο χρόνο.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στο πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα της ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ, το οποίο συμπυκνώνει ουσιαστικά το πώς επιδιώκεται να βγάλουν τα σπασμένα στις πλάτες μας. Με μικρή πτώση του τζίρου μιας επιχείρησης, αυτή θα μπορεί να ενταχθεί στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και να περικόψει κατά 20% το μισθό των εργαζομένων της, οι οποίοι θα πληρώνονται φυσικά με βάση τα 546 ευρώ. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα στους εργοδότες μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπή, καθώς και να πετσοκόψουν το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων! Βλέπουμε λοιπόν, πόσο εύκολα και με πόσους τρόπους λύνει η κυβέρνηση τα χέρια στους εργοδότες, την ίδια στιγμή που αφήνει εκτεθειμένους όλους τους εργαζομένους.

Μπροστά στη σφοδρή καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, και στην επόμενη μέρα που προετοιμάζουν από κοινού Κυβέρνηση-Κεφάλαιο-Υποταγμένος Συνδικαλισμός για εμάς χωρίς εμάς, καλούμε τους συναδέρφους μας να αντιδράσουν. Οργανωνόμαστε στο  συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής , παλεύουμε συλλογικά μέσα από αυτό, μαθαίνουμε τα δικαιώματά μας, καταγγέλλουμε περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας , διεκδικούμε την ζωή και το μέλλον που μας ανήκει . Διαχωριζόμαστε από τις λογικές του φιλοκυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι οποίες ανέκαθεν είχαν διαβρωτικό ρόλο για τους αγώνες μας αφού επιλέγουν , το δρόμο του κοινωνικού εταιρισμού , της συναίνεσης και του εφησυχασμού, υπονομεύουν την δράση στο μαζικό κίνημα και αρνούνται την σύγκρουση με τα συμφέροντα κεφαλαίου-εργοδοσίας . Οι πρακτικές αυτές οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα σε μεγάλες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς που δεν έχουν τελειωμό. Εμείς δεν ακολουθούμε αυτό το δρόμο ,δεν παλεύουμε για «δικαιότερες επαναδιαπραγματεύσεις» , δεν λειτουργούμε αμυντικά αλλά προτάσσουμε και διεκδικούμε επιθετικά να πάρουμε από το μεγάλο κεφάλαιο το πλούτο που εμείς παράγουμε , να διεκδικήσουμε μαχητικά  μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους στον κλάδο , χωρίς διαχωρισμούς , με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Με θετική αρχή τις μαζικές κινητοποιήσεις στις 28/05 και 04/06, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Βγαίνουμε στο δρόμο επιθετικά και όχι αμυντικά, παλεύουμε για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και ΠνΠ, διασφάλιση του  εισοδήματος όλων των εργαζομένων με βάση τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, απαγόρευση απολύσεων, επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, καθολική εφαρμογή των μέτρων προστασίας χωρίς να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι.  Δεν συναινούμε στο μοίρασμα της φτώχειας ,να πληρώσει το κεφάλαιο από τα κέρδη του , όχι οι εργαζόμενοι και ο λαός.