Η «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ…

1428

Με «φαστ-τρακ» διαδικασίες προχωράει η κυβέρνηση στην ψήφιση του λεγόμενου «αναπτυξιακού» πολυνομοσχέδιου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας ακριβώς εκεί όπου το άφησε η απερχόμενη του ΣΥΡΙΖΑ και μετά το νομοσχέδιο κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου και την αντεργατική ρύθμιση για απολύσεις δίχως αιτιολόγηση, εξαπολύει νέα ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους. Επίσημα πλέον μετά και την κατάθεση του στη Βουλή  για συζήτηση και με το τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»  η κυβέρνηση χέρι – χέρι με την εργοδοσία, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και τους μηχανισμούς του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού προασπίζουν τα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και τσακίζουν αβάσταχτα τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και των κατοίκων.

Ας δούμε όμως κομβικά κάποια βασικά σημεία που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο:

 1. 1. Πάγωμα της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενίσχυση των σχέσεων μερικής απασχόλησης, των zero contracts και των ατομικών συμβάσεων εργασίας μικρής χρονικής διάρκειας (ωρών, μερών και μηνών) για να καλύπτονται οι εποχιακές ανάγκες των εταιρειών με το χαμηλότερο κόστος και τη γνωστή ανακύκλωση των εργαζομένων. Ενίσχυση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας καθώς προβλέπεται (με απλούς διακανονισμούς, ακόμα και με εικονικές προσλήψεις) η μείωση του προστίμου στους εργοδότες σε εταιρείες όπου απασχολούνται εργαζόμενοι που δεν είναι ασφαλισμένοι. Η μαύρη εργασία και τα ‘’μισά ένσημα’’ θα συνεχίσουν να βαράνε κόκκινο σε πολλούς κλάδους και ειδικά στο δικό μας.
 2. 2. Απελευθέρωση της δυνατότητας περεταίρω μείωσης των μισθών με την πλήρη απαξίωση ακόμα και του σημερινού πενιχρού ορίου του κατώτατου μισθού που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας με τη δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων στην περίπτωση που η εταιρεία παρουσιάσει «οικονομικές δυσκολίες». Με άλλα λόγια όποτε οι ισολογισμοί δεν βγουν σύμφωνα με τους υψηλούς 6στόχους της εκάστοτε εταιρείας η οικονομική δυσκολία θα μετακυλιθεί αυτόματα στον εργαζόμενο και την οικογένεια του.
 3. 3. Υπερωρία στη μερική απασχόληση: γίνεται φθηνότερη και αποκτά νομική κάλυψη. Προβλέπεται προσαύξηση 12% του κόστους υπερεργασίας όσων απασχολούνται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Το ποσοστό αυτό είναι τραγικά μικρότερο από την προσαύξηση του κόστους για τον εργοδότη που προβλέπεται για πλήρη απασχόληση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η νόμιμη υπερωρία αμείβεται με προσαύξηση 40% για εργασία έως 120 ώρες ετησίως, για πάνω από 120 ώρες ετησίως προσαύξηση 60%, ενώ για κατ’ εξαίρεση (μη νόμιμη) υπερωρία προσαύξηση 80%. Με αυτόν τον τρόπο αβαντάρεται η υπερωρία στη μερική απασχόληση, αφού την καθιστά πολύ φθηνότερη και της παρέχει νομική κάλυψη.
 4. 4. Καταργείται πρακτικά η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία (ΟΜΕΔ) για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Υποβαθμίζεται ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας προς όφελος της εργοδοσίας για να συνεχίσει ακάθεκτα χωρίς περιορισμούς και κυρώσεις η ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, το ξεζούμισμα και οι απολύσεις των εργαζομένων. Μείωση των κυρώσεων και διακανονισμοί για τις εταιρείες που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Ψηφιακός γύψος για σωματεία και απεργίες, τσάκισμα των κλαδικών συμβάσεων!

 1. 5. Φακέλωμα και στοχοποίηση των αγωνιζόμενων συναδέλφων, χτύπημα στο εργατικό κίνημα και τα σωματεία-συνδικάτα. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο προχωράει στη συγκρότηση Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα τηρούνται «α) το καταστατικό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και οι τυχόν τροποποιήσεις αυτού, καθώς και η τυχόν πράξη διάλυσή της, β) ο αριθμός των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές για ανάδειξη διοίκησης, γ) η σύνθεση των οργάνων διοίκησης αυτής, δ) η έδρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και στοιχεία επικοινωνίας και ε) οι οικονομικές της καταστάσεις, εφόσον υφίστανται κρατικές ή συγχρηματοδοτούμενες πηγές χρηματοδότησης στην ίδια την οργάνωση ή στις συνδεδεμένες με αυτή οντότητες». Έτσι επιχειρείται ουσιαστικά, η αποτροπή των αντιδράσεων  των εργαζομένων. Σε όλα αυτά, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός εργασίας ο οποίος μέσω υπουργικών αποφάσεων θα μπορεί να καθορίζει το κατά πόσο ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις  και τον εκάστοτε συνδικαλιστικό νόμο.
 2. 6. Διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων που είναι προ των πυλών υποβαθμίζοντας περεταίρω το βιοτικό επίπεδο και τη ζωή των κατοίκων, καταστρέφοντας το περιβάλλον, παραχωρώντας το φυσικό πλούτο στις πολυεθνικές και τους έλληνες εφοπλιστές .

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

Ο Κούλης, Ο Αδώνις και τα επιτελεία της ΝΔ παρέα με το ΣΕΒ, το ΣΕΤΕ, τους μεγαλοξενοδοχούς και τους εργοδότες μας, παλεύουν για το περεταίρω ξεζούμισμα μας και την υποταγή μας στις ορέξεις τους. Δηλώνοντας πλήρη πίστη στο Κεφάλαιο εγχώριο και διεθνές οραματίζονται μια κατάσταση οπού στο εσωτερικό της χώρας θα «βομβαρδίζουν» τον εργαζόμενο λαό με αντεργατικά μέτρα, ενώ στο διεθνές πολιτικό σκηνικό θα μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο θανάτου, σε προπύργιο του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών αιματοκυλίζοντας έτσι λαούς, με πιο πρόσφατα τα γεγονότα στη Συρία.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να δώσουν δυναμική απάντηση στα σχέδια τους. Ήδη, Η απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσε την πρώτη δυναμική απάντηση των σωματείων και του εργατικού κινήματος μετά τις μαζικές διαδηλώσεις της ΔΕΘ. Παρά τις δυσκολίες της περιόδου , την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και την προσπάθεια του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας-μαφίας της ΓΣΕΕ να χαλιναγωγήσει τα σωματεία, τα εργατικά κέντρα και τις μορφές οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων , οι εργαζόμενοι δεν θα τα βάλουν κάτω ούτε θα χαρίσουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με απεργίες και αγώνες διαρκείας μέσα από την οργανωμένη πάλη και τα συνδικάτα. Τρανά παραδείγματα αποτελούν η απεργία του καλοκαιριού στον κλάδο μας, ο πολύμηνος απεργιακός αγώνας της ΣΙΔΕΝΩΡ και άλλων σωματείων για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι παράνομες για το κράτος απεργίες των ναυτεργατών και τα ποτάμια φοιτητών που με καταλήψεις αντιμάχονται την κατάργηση του ασύλου και το τσάκισμα της προοπτικής τους. 

ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ! ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ!

Η απάντηση μας πρέπει να είναι ακόμα πιο δυναμική από αυτή του προηγούμενου χρονικού διαστήματος. Μέσω της οργάνωσης μας στο συνδικάτο μας δίνουμε μήνυμα ανυπακοής στην κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους μηχανισμούς του κράτους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση και να  παλέψουμε για:

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους. Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, στον επισιτισμό
 • Άμεση κάλυψη όλων των οικονομικών απωλειών με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας
 • Μείωση του χρόνου εργασίας. 7ωρο – 5ήμερο-35ωρο και . Άμεση βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Κατοχυρωμένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
 • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και των δουλεμπορικών γραφείων
 • Καμία εμπλοκή του κράτους στα συνδικάτα και τα σωματεία. Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου εκτρώματος και όλων των αντισυνδικαλιστικών νόμων.
 • Απόσυρση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νομοσχεδίων και την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της.
 • Επαναφορά του Εφαπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία
 • Υποχρέωση των εργοδοτών στην παροχή εταιρικού οχήματος , μέτρων ατομικής προστασίας και οχήματος , κατάταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά , απαγόρευση διανομών όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα , χιλιομετρικό όριο διανομών , για όσους εργάζονται ως διανομείς.
 • Μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασίας
 • Επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών με επέκταση τους και σε άλλες ειδικότητες
 • Υπεράσπιση του ασύλου ως κεκτημένο των εργατικών αγώνων στο πλευρό των φοιτητικών συλλόγων.
 • Καμία σκέψη για ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στις πολυεθνικές και τους εφοπλιστές. Αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Να μην γίνουμε συνένοχοι στο σχέδιο αποκλιμάκωσης των αγώνων , που εφαρμόζουν κατ’ εντολή των εργοδοτών, οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ , του ΕΚΑ και της ΠΟΕΕΤ . 

Την Πέμπτη 24/10 καλούμε σε συλλαλητήριο στις 6:00 μμ (συγκέντρωση στην Κολοκοτρώνη) ενάντια στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου