Η μάχη του Προυπολογισμού να γίνει πανεργατικός αγώνας

711

Η μάχη του προϋπολογισμού να γίνει αφορμή για πανεργατικό παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Δεν χρειαζεται να περιγράψουμε με πολλά λόγια την πραγματικότητα της εργατικής τάξης και της νεολαίας στην Ελλάδα. Πληθωρισμός και ακρίβεια καλπάζουν με το εισόδημα να μην φτάνει ούτε μέχρι τις 20 του μήνα. Τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ανεβαίνουν μέρα με την μέρα , οι μισθοί παραμένουν και η Κυβέρνηση χειροκροταει επειδή έκανε το καλάθι της νοικοκυράς , και μας κουνάει και το δάχτυλο λέγοντας μέσες άκρες πως όποιος δεν το χρησιμοποιεί λίγο πολύ είναι πλούσιος ( βλ δηλώσεις Μητσοτάκη στην Πάτρα ).

Το τουριστικό θαύμα του 2019 επαναλήφθηκε και φέτος με τις αφίξεις να σπάνε ρεκόρ και τα έσοδα οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις να λένε πως θα ξεπεράσουν τα 20 δις. Τουρισμός όμως για λίγους και εκλεκτούς αφού οι τιμές ήταν ούτως η άλλως απρόσιτες για τη λαϊκή οικογένεια και το ψέμα του “κοινωνικού “τουρισμού δεν ήταν παρά αντίμετρο για να στηριχθούν οι περιοχές που επληγησαν από φυσικές καταστροφές . Εμείς από την σκοπιά της εργασίας γνωρίζουμε και κάθε χρόνο επαναλαμβάνουμε πως αυτό τον μυθο της τουριστικής ανάπτυξης το έχουμε φορτωθεί στις πλάτες μας. Ελαστική εργασία και επισφάλεια , εργατικα ατυχήματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που δίνουν ψίχουλα στη σεζόν για να τα πάρουν πίσω με το πέρας της ,η και πλήρης απουσία εφαρμογής αυτών λόγω των μνημονιακων μέτρων .

Υπό αυτό το φόντο έχει ξεκινήσει ήδη στη Βουλή και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023. Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει και μιλάει για ένα προϋπολογισμό που θα φέρει κι άλλη ανάπτυξη και επενδύσεις , η αντιπολίτευση τρέχει να προλάβει εκλογές και διατυμπανίζει πως αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα προλάβει να εφαρμοστεί .Κανένας εφησυχασμος συνάδελφοι. Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που προβλέπονται και αφορούν την ενέργεια ανέρχονται στα 3,6 δις, τα pass κόβονται και εμείς ρωτάμε ? Πώς θα τα βγάλουμε πέρα? Η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπόσχονται για ακόμα μια χρονιά αποτελείται από περικοπές , καμία στήριξη του εργατικού λαϊκού εισοδήματος, περαιτέρω όξυνση των ταξικών φραγμών σε κάθε φάσμα της ζωής μας.

Το τοπίο όμως μπορεί να αλλάξει και τον τόνο θα τον δώσουμε εμείς. Η μαζική πορεία του Πολυτεχνείου και συμμετοχή στην απεργία της 9ης Νοέμβρη δείχνουν πως η κοινωνική δυσαρέσκεια ψάχνει τρόπο να εκφραστεί . Δεν περιμένουμε καθόλου από τον εργοδοτικο κυβερνητικό συνδικαλισμό να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία αγωνιστικής κλιμάκωσης και εργατικής απάντησης. Χρειάζεται κάθε αγωνιστική ταξική δύναμη της μαχητικής ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικης Αριστεράς να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εγρήγορσης και κλιμάκωσης για ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα ρήξης και ανατροπής.

Σε αυτή τη κατεύθυνση καλούμε και το ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού να καλέσει σε άμεση συνεδριαση του και σε γενική συνέλευση με στάση εργασίας. Ο προϋπολογισμός να μην περάσει. Απεργιακή κλιμάκωση πριν και την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού.

Από τα κάτω και τα αριστερά να γίνει υπόθεση μας το προς τα πού θα γύρει η ζυγαριά . Να μην πάμε σπίτι μας όπως μας θέλουν τα επιτελεία της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και του “Τιμίου” εργατικού κινήματος.

 • Απαιτούμε Διεκδικούμε:
 •  Ενόψει δώρου Χριστουγέννων. Καταβολή του δώρου ολοκλήρου και όχι σε είδος. Δεν το επιστρέφουμε, με κόπο το έχουμε βγάλει.
 •  Υπογραφή ΣΣΕ με αύξηση μισθών και μείωση ωραρίου.
 •  Κανένας μισθός και σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάργηση του μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού με πραγματικές αυξήσεις και κάλυψη των απωλειών από τα Μνημόνια, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας, άμεσα 35ωρο-5ημερο-7ωρο
 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – όχι στην κοροϊδία των προσωρινών και κουτσουρεμένων επιδομάτων. Αφορολόγητο 12000 Ε και 4000 Ε για κάθε παιδί
 • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Διατίμηση στις τιμές και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και τα καύσιμα
 • Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των επιχειρήσεων της ενέργειας για να λειτουργούν σε όφελος του λαού. Κατάργηση του χρηματιστήριου ενέργειας
 • Δωρεάν υγεία. Να μην περάσει το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ
 • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Κανένας πλειστηριασμός – κατάσχεση λαϊκής κατοικίας. Διαγραφή χρεών της λαϊκής οικογένειας στις τράπεζες και στην εφορία.
 • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Τέρμα στις απολύσεις. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας – μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων που βάζουν αντιδημοκρατικά εμπόδια και απαγορεύσεις στη λειτουργία και δράση των σωματείων.
 • Να μην ψηφιστεί ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός.

ΛΑΝΤΖΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Mail: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/protovoulia2014