Ανακοίνωση ΛΑΝΤΖΑ Ιωαννίνων

1623

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΝΤΖΑ- Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό– Τουρισμό

Ως Λάντζα χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού στις 9/04. Παραπάνω από ένας χρόνος έχει περάσει, που η υγειονομική κρίση καλπάζει, η Κυβέρνηση και όλο το αστικό μπλοκ εξουσίας συνεχίζουν να τσακίζουν την εργατική τάξη ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Με γνώμονα αυτό διαμορφώνουν μια απάνθρωπη εργατική πραγματικότητα και την πιο σκληρή επίθεση των τελευταίων χρόνων σε εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Όλο αυτό το διάστημα, οι συνάδελφοι/-ες  του κλάδου μας έχουν έρθει αντιμέτωποι όχι μόνο με την πανδημία αλλά και βρίσκονται εκτός εργασιακών χώρων,  με το επίδομα φτώχειας των 534€ σε ευέλικτες συνθήκες εργασίας και με απολύσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως, οι εργαζόμενοι/-ες  του κλάδου μας έρχονταν ανέκαθεν αντιμέτωποι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, εντατικοποίηση, μισθούς πείνας , και μη παραλαβή δώρων Χριστουγέννων- Πάσχα και Επιδομάτων Άδειας, απλήρωτες υπερωρίες, μη συνεχόμενα ρεπό και ελλιπή μέτρα προστασίας.

H κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζει την ανεξέλεγκτη πορεία κατάθεσης και ψήφισης νομοσχεδίων εν μέσω πανδημίας. Αυτή τη φορά ετοιμάζεται να παίξει ακόμα ένα δυνατό χαρτί φέρνοντας για ψήφιση το αντεργατικό- αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, που από το φθινόπωρο προγραμμάτιζε. Ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο τη τελειοποίηση μιας συνολικής προσπάθειας αναδιοργάνωσης της εργασίας, η οποία εκτοξεύτηκε την περίοδο των μνημονίων, εντάθηκε κατά την περίοδο δια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, με αυτό το νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα προχωρούν σε αύξηση του ωραρίου εργασίας σε 10ωρο/μέρα, τις περιόδους που είναι αυξημένη η παραγωγή, τέρμα πια οι πληρωμένες υπερωρίες, καθώς θα επιστρέφονται σε ρεπό και άδειες άνευ αποδοχών. Μπορεί στον κλάδο μας τα ωράρια να θεωρούνται ξεχασμένη υπόθεση, αλλά ας αναλογιστούμε τι μας περιμένει τώρα που η εργοδοτική αυθαιρεσία γίνεται νόμος του κράτους! Ξέρουν τι κόλαση ετοιμάζουν και έχουν προβλέψει από τώρα για τις αντιδράσεις. Προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα συνδικάτα θεσμοθετώντας τον πλήρη έλεγχο τους με ηλεκτρονικά μητρώα, φακέλωμα και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Με αυτό τον τρόπο, χτυπούν την συνδικαλιστική δράση, την οργάνωση, την συσπείρωση και των αγώνα των εργαζομένων για την διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας. 


Στην βάση όλων των παραπάνω, αλλά και για όσο προετοιμάζονται να φέρουν για την εργασιακή πραγματικότητα, οι συνάδελφοι/-ες στον επισιτισμό – τουρισμό πρέπει να βγούμε μπροστά, ενάντια στις προσταγές Κυβέρνησης- Εργοδοσίας, διεκδικώντας :

  • Όχι στο αντεργατικό- αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση – Χατζηδάκη. Ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων.
  • 6ωρη/5ήμερη δουλειά με αυξήσεις στους μισθούς. Λιγότερη δουλειά, δουλεία για όλους.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι σε ελαστικές σχέσεις εργασίας. 
  • Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
  • Δώρο Πάσχα – Χριστουγέννων και Επίδομα Αδείας για όλους/-ες
  • Καμία ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Αποκλειστικά δημόσια, κοινωνική ασφάλιση για όλους/-ες. 
  • Πλήρη κάλυψη των μισθών των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους. Επίδομα ανεργίας για όλους/-ες χωρίς προϋποθέσεις, στο ύψος των αναγκών μας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία με πλήρη ασφάλιση. 
  • Λεφτά για την Υγεία- Παιδεία- Κοινωνική Μέριμνα, όχι για πολεμικά εξοπλιστικά προγράμματα και την αστυνομία!
  • Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και άνοιγμα ΜΕ. Επίταξη ΤΩΡΑ χωρίς αποζημίωση, όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας.
  • Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία μας. Καμία δίωξη – ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης.

 

Στις 9 Απρίλη το Σωματείο μας βγήκε μπροστά την Ημέρα Δράσης του Επισιτισμού Τουρισμού. Σε συνέχεια αυτού επιδιώκουμε την κλιμάκωση του αγώνα και στον κλάδο μας. Γι’ αυτό, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για Γενική Συνέλευση άμεσα, ώστε να συζητηθεί η νέα επίθεση που έρχεται στα εργατικά μας δικαιώματα, και να οργανωθεί ο αγώνας και η πάλη μας απέναντι σε όλο αυτό. Η οργάνωση και οι δράσεις του Σωματείου να γίνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων. 

Καλούμε:
// Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού Δευτέρα 26/04 στις 5μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, προς την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης Απεργίας στις 6 Μάη 

// Κόντρα στη λογική του ξεπουλημένου εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δίνουμε μάχη στην 24ωρη Πρωτομαγιάτικη Απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου.