Να μην περάσει το αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης

1235

Οι Εργαζόμενοι δεν θα γίνουν θυσία για την «ανάπτυξη» και τα κέρδη του Κεφαλαίου

Η απεργία στις 24 Σεπτέμβρη ήταν η πρώτη απεργία ενάντια στην αντεργατική πολιτική της ΝΔ και σε ένα νόμο που δίνει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο και επιφέρει καίρια πλήγματα στα σωματεία και στον ταξικό συνδικαλισμό. Κυβέρνηση – κεφάλαιο – Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να τελειώνουν με τις κλαδικές συμβάσεις και να επεκτείνουν την ελαστική εργασία. Καταργούν τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία (ΟΜΕΔ) για την υπογραφή κλαδικής σύμβαση .Κάνουν πολύ φθηνότερη την υπερωρία .   Θεσπίζουν συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων. Θέλουν την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα. Απαιτούν πλήρες φακέλωμα (ηλεκτρονικό μητρώο) των σωματείων σε γνώση του κράτους και του κάθε εργοδότη. Εκφυλίζουν τις συνελεύσεις με την ηλεκτρονική ψήφο για να ενισχύσουν την αποξένωση των εργαζομένων από τα σωματεία. Πάνω στον δρόμο που άνοιξε ο νόμος Αχτσιόγλου-ΣΥΡΙΖΑ θέλουν όλες οι απεργίες να βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές, οι αγωνιστές και τα σωματεία να διώκονται, να ποινικοποιείται κάθε αγώνας.

Η απεργία στις 24 Σεπτέμβρη ήταν η πρώτη απάντηση στα σχέδιά τους. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις χιλιάδες απεργοί βγήκαν στους δρόμους και έστειλαν μαζικό μήνυμα αντίστασης ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα, απαιτώντας την απόσυρσή του , σημαντικοί κλάδοι νέκρωσαν , όπως οι συγκοινωνίες και τα λιμάνια, ενώ σε πολλούς χώρους δουλειάς δόθηκε η μάχη για την υπεράσπιση της απεργίας. Η παταγώδεις επιχείρηση εφοπλιστών – κυβέρνησης- δικαστών για το σπάσιμο της απεργίας των ναυτεργατών ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι με την εργατική αλληλεγγύη και την συμμετοχή του ταξικού ρεύματος και της νεολαίας μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια του κεφαλαίου  . Οι μαζικές παρεμβάσεις του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής σε τρία κεντρικά ξενοδοχεία , δύο του ομίλου Electra , ενάντια στην απόλυση συναδέλφου αλλά και μπροστά στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» με παρουσία πολλών επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου και εκατοντάδων εργαζομένων έστειλαν σαφές μήνυμα ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία που κυριαρχεί στο κλάδο μας .

Η απεργία έγινε παρά και ενάντια την θέληση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που έδρασε ανοιχτά απεργοσπαστικά. Οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ υπονόμευσαν ανοιχτά την απεργία, που προκήρυξαν σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, ακόμη και η ΑΔΕΔΥ, βάζοντας τάχα απεργία για τις 25 Σεπτέμβρη, την οποία τελικά μετέφεραν στις 2 Οκτώβρη. Θέλησαν να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να σπείρουν τη σύγχυση και την απογοήτευση. Δεν μπορούν να κρύψουν με ποιανού το μέρος είναι: με τους εργοδότες και τους εφοπλιστές, με την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα εντελώς ξεδιάντροπά η ΔΑΚΕ προπαγανδίζει τα «θετικά» μέτρα του αναπτυξιακού νομοσχέδιου, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ συμφωνεί ανοιχτά με την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης που ετοιμάζει η ΝΔ. Την ίδια ώρα ο συνδικαλιστικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ελέγχει την  ΠΟΕΕΤ εξακολουθεί να επιδιώκει τον παροπλισμό του εργατικού κινήματος ακολουθώντας με συνέπεια την ίδια γραμμή άρνησης σε κάθε αγωνιστική δράση ,ενώ αποδεικνύεται ο καλύτερος συνεργάτης της εργοδοσίας στήνοντας από κοινού με αυτήν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς .

Στις 24/9 Οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις πήραν πάνω τους την έκβαση του αγώνα. Η πραγματοποίηση της απεργίας επιβεβαιώνει ότι όταν υπάρχει αποφασιστικότητα και επιμονή από τις δυνάμεις του αγώνα τότε η διάσπαση μεταφέρεται στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και η απεργία μπορεί να γίνει παρά και ενάντια στα σχέδια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Εξάλλου η προκήρυξη της απεργίας συνέβαλλε αποφασιστικά ώστε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του «αναπτυξιακού οδοστρωτήρα» στο τέλος Σεπτέμβρη (όπως δημόσια είχε δηλώσει ο Άδωνης Γεωργιάδης) και τώρα θέλει να το ψηφίσει στα μέσα του Οκτώβρη.

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός από την μία προκηρύσσει απεργία στις 2 Οκτώβρη για να μη χάσει και το τελευταίο φύλο συκής και από την άλλη κάνει τα πάντα για να την υπονομεύσει. Είναι χαρακτηριστικές οι προτάσεις  των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ καθώς και της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) για απεργία ναι μεν στις 2 Οκτώβρη χωρίς όμως απεργιακό σχέδιο για την συνέχεια εκτός από  ένα συλλαλητήριο-μνημόσυνο στην ψήφιση του νομοσχεδίου . Εξάλλου οι ίδιες δυνάμεις που επικαλούνται την ενότητα και την κοιν ή απεργιακή ημερομηνία στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ διαφώνησαν με την κήρυξη της 24ωρης απεργίας στις 2/10

Καταγγέλλουμε το σχέδιο αποκλιμάκωσης και εκτόνωσης. Δεν θέλουν καμία απεργία για την συνέχεια ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει απρόσκοπτα στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στις 2 Οκτώβρη απεργούμε και στηρίζουμε τα απεργιακά μπλόκα. Για να μην περάσει το αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, ενάντια στην άγρια αντιλαϊκή επιδρομή της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Για να υπάρχουν εργατικά δικαιώματα, μαζικά ταξικά σωματεία, απεργία. Συσπειρωνόμαστε και συντονιζόμαστε για να αναπτυχθεί ένα σχέδιο κλιμάκωσης, ενάντια στα εμπόδια και στην αποκλιμάκωση που σχεδιάζει ο υποταγμένος συνδικαλισμός .