‘Ολοι στην Εργατική διαδήλωση στις 16 Φεβρουαρίου

1285

Σημαντική ανταπόκριση έχει βρει η πρωτοβουλία για εργατική διαδήλωση με κύρια αιχμή την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με ουσιαστικές αυξήσεις, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή (απέναντι από τα Προπύλαια). Η επιτυχία της συγκέντρωσης-διαδήλωσης θα αποτελέσει σταθμό στη συνέχιση του αγώνα στους χώρους δουλειάς, σε επιχειρήσεις και κλάδους, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει ως «δικαίωση» την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά, όταν επί 8 συναπτά χρόνια οι εργαζόμενοι υπέστησαν άγριες περικοπές σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, έμειναν κατά εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, υπέστησαν την άγρια εκμετάλλευση της ελαστικής εργασίας.

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, δεν «τσιμπάνε» το προεκλογικό… τυράκι της κυβέρνησης –η οποία έχει εφαρμόσει ευλαβικά όλο το αντεργατικό πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων– και βγαίνουν ξανά στους δρόμους, και μάλιστα χωρίς την κηδεμονία του άφαντου αστικοποιημένου συνδικαλισμού τύπου ΓΣΕΕ, δείχνει τις σημαντικές δυνατότητες, ώστε ο απρόλεπτος εργατικός παράγοντας να «εισβάλει» ξανά δυναμικά στο προσκήνιο, χαλώντας τους προεκλογικούς περιπάτους που ονειρεύονται τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου.

Η πρόταση για την εργατική διαδήλωση έγινε αμέσως μετά την διακλαδική απεργία από τα κάτω, από το «μπλοκ» των σωματείων που συγκρότησαν το κοινό απεργιακό μέτωπο για την υπογραφή ΣΣΕ στις 1 Νοεμβρίου, και μετά από σειρά ανοιχτών συσκέψεων με συνδιαμόρφωση του πλαισίου και των υλικών της διαδήλωσης.

Συγκεκριμένα, τα σωματεία που οργανώνουν και συνυπογράφουν τα υλικά και πήραν την πρωτοβουλία της εργατικής διαδήλωσης στις 16/2 είναι:

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ), Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ), Σωματείο Εργαζόμενων Πλαίσιο.

Στη διαδήλωση 16/2 στηρίζουν και καλούν με αποφάσεις τους επίσης τα σωματεία:
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο Εργαζομένων στη Νόκια Ελλάς, Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων (ΣΣΜ), Σωματείο Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζόμενων Φαρμακευτικών Προϊόντων / Ιατροτεχνολογικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, Σωματείο Εργαζομένων Cyta Hellas.

Επίσης μετά από σύσκεψη αγώνα και συντονισμού της δράσης Συλλόγων ΠΕ, ΕΛΜΕ και αναπληρωτών, αποφασίστηκε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και κοινός αγώνας μαζί με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, με κάλεσμα στη συγκέντρωση στις 16 Φεβρουαρίου στην Πλ. Κοραή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι ΣΕΠΕ Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Αριστοτέλης, «Κ. Βάρναλης»-Ελευσίνας, «Δ. Γληνός», Καλλιθέας-Μοσχάτου, Κ. Σωτηρίου, Ν. Σμύρνης, «Παρθενώνας», Πειραιά «η Πρόοδος», Σαλαμίνας. Καθώς και οι ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Α’ Δυτικής Αττικής, Ε΄ Αθήνας και το Συντονιστικό αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών. Ως παρατηρητές ήταν οι ΕΛΜΕ Β΄ Αθήνας, Γ΄ Δυτικής Αθήνας και ο ΣΕΠΕ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος». Πολλά από αυτά τα σωματεία ήδη έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στην εργατική διαδήλωση στις 16/2.

Αλλά και πολλές εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις σχήματα και πρωτοβουλίες από κλάδους και γειτονιές καλούν ήδη στην εργατική διαδήλωση στις 16 Φεβρουαρίου. Ενδεικτικά, μέχρι τώρα καλούν το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυραικάτικης Αργίας, το Ταξικό Μέτωπο στις συγκοινωνίες, η ΑΤΕ ΕΚΑ, η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, η Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση σε τουρισμό-επισιτισμό «Λάντζα», το Radical IT στην πληροφορική, η Πρόταση Προοπτικής Εθνικής Τράπεζας, LABour κίνηση στην έρευνα, η Πρωτοβουλία Συναδέλφων Βιβλίου-Χάρτου, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, Αριστερή Κίνηση εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων.

Από τις γειτονιές, στηρίζουν και καλούν οι εργατικές λέσχες Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κολωνού και Κυψέλης-Πατησίων-Γαλατσίου, η συνέλευση Περιστερίου, η συνέλευση αντίστασης Κυψέλης-Πατησίων, και πολλά ακόμα στέκια και πρωτοβουλίες από γειτονιές της Αττικής.