Παρεμβάσεις της ΛΑΝΤΖΑ Ιωαννίνων στις χθεσινές κινητοποιήσεις του κλάδου

1474

Την Πέμπτη 28 Μάη, Ημέρα Δράσης στον Επισιτισμό- Τουρισμό, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες έδωσαν μαχητικό παρών και στα Γιαννενα, στη βάση της απόφασης του Σωματείου Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Ιωαννίνων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, καθώς και το Σωματείο Μετάλλου Ν. Ιωαννίνων. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, όπου ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων μίλησε για τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης που αφήνουν πρόσφορο έδαφος να εδραιωθούν περεταίρω ελαστικές σχέσεις εργασίας, καταπατώντας τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Ύστερα, οι εργαζόμενοι/-ες προχώρησαν σε πορεία- εξόρμηση σε χώρους εργασίας του κλάδου.

Η ΛΑΝΤΖΑ-Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό Ιωαννίνων παραβρέθηκε στη συγκέντρωση του Σωματείου, ενώ νωρίτερα πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Σωμα Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς οι τριμερείς διαδικασίες, με εντολές του Υπουργείου Εργασίας, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Το Υπουργείο συνειδητά επιλέγει να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στην εργοδοσία να εντείνει την εκμετάλλευση προς τους εργαζομενους/-ες, αφήνοντας όσους και όσες έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες, ξεκρέμαστους.
Η κινητοποίηση αυτή που πραγματοποιήθηκε και σε πολλές άλλες πόλεις, ήταν μια πρώτη απάντηση από την πλευρά των εργαζομένων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μοιράζουν ζεστό χρήμα στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο με επιπλέον φοροαπαλλαγές και εισφορο-απαλλαγές, επιδοτήσεις μισθών, διευκολύνσεις ρευστότητας κτλ. Η κυβέρνηση μεταφέρει αυτούσια την απώλεια εσόδων των επιχειρήσεων στις πλάτες των εργαζομένων. Τα μέτρα προβλέπουν μειώσεις σε μισθούς που αγγίζουν το 50%, εδραίωση της εκ περιτροπής εργασίας, κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, ενίσχυση και διατήρηση όλων των αντεργατικών νόμων που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ, να αγωνιζόμαστε για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες μας! Για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια! Καμία απόλυση, καμία περικοπή μισθού δε θα περάσει! Διεκδικούμε Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που έχουν τσακίσει τις ζωές μας! Όλοι οι συναδελφοι/-ισσες που έχουν μείνει χωρίς δουλειά να πάρουν ολόκληρο επίδομα ανεργίας που θα καλύπτει τις ανάγκες τους για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία τους! Ο αγώνας μας θα πρέπει να κλιμακωθεί με Πανελλαδική Κλαδική Απεργία και να οργανωθεί από τη βάση των εργαζόμενων του κλάδου. Να καλεστεί ΑΜΕΣΑ Γενική Συνέλευση!