Περιοδεία ΛΑΝΤΖΑ σε Ήπειρο και Ιόνια νησιά

2289

Στα πλαίσια της διεύρυνσης της παρέμβασης της ΛΑΝΤΖΑ σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μεγάλη περιοδεία στις περιοχές της Ηπείρου και των νησιών του Ιονίου . Η περιοδεία ξεκίνησε από την Κέρκυρα όπου υπάρχει ήδη μια πρωτοβουλία για την συγκρότηση ΛΑΝΤΖΑ στο νησί και συνεχίστηκε σε Ιωάννινα , Πάργα , Πρέβεζα , Λευκάδα .Οι περιοχές αυτές δεν επιλέχθηκαν τυχαία , είναι περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου . Κατά την διάρκεια της περιοδείας ήρθαμε σε επαφή με συναδέλφους  ,επισκεφτήκαμε χώρους δουλειάς , κάναμε εξορμήσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα . Παράλληλα συναντηθήκαμε με εκπροσώπους των σωματείων στα οποία συμμετέχουν και οι δυνάμεις μας , συζητήσαμε για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα μας , οργανώσαμε συσκέψεις , αναλύσαμε λεπτομερώς τι έρχεται με το νέο αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και καλέσαμε τους πάντες να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία ώστε να οργανώσουμε δυναμικούς αγώνες ενάντια σε αυτό αλλά και ενάντια στην συνολική επίθεση που δέχονται τα εργατικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις εδώ και χρόνια .

Η εικόνα που έχουμε για την κατάσταση στο κλάδο με την ολοκλήρωση της περιοδείας ήταν η αναμενόμενη . Πρόκειται για μια εργασιακή ζούγκλα όπου εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν ποδοπατηθεί για τα κέρδη των εργοδοτών . Τα εξαντλητικά ωράρια , η εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία , η απλήρωτες υπερωρίες , η εντατικοποίηση , η υποδηλωμένη εργασία , οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κυριαρχούν και σε αυτές τις περιοχές όπως και σε όλη την Ελλάδα .  Επιδιώξαμε να περάσουμε το στίγμα μας και την δική μας αντίληψη για την ταξική ανασυγκρότηση του Εργατικού κινήματος , να οργανώσουμε την αντίσταση στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και να τους κάνουμε να νοιώσουν οτι δεν είναι μόνοι τους αλλά  με την συλλογική – οργανωμένη πάλη μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση .

Τέλος δεν μας έκανε καμία εντύπωση το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ δεν έχουν την παραμικρή παρέμβαση σε όλες αυτές τις περιοχές παρά το γεγονός ότι ως παρατάξεις ελέγχουν την ομοσπονδία μας . Είναι απόντες από την οργάνωση των αγώνων ενώ δεν διστάζουν να τους υπονομεύουν και να τους διασπούν κατ εντολή της εργοδοσίας με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας .Στον αντίποδα αυτής της απαράδεκτης στάσης των δυνάμεων του υποταγμένου συνδικαλισμού εμείς φέρνουμε το παράδειγμα του κλαδικού σωματείου της Πάργας ,το οποίο για πολλά χρόνια ήταν ένα σωματείο σφραγίδα στα χέρια των εργοδοτών ,  μετά από πολλές παρεμβάσεις και μεγάλες μάχες καταφέραμε να το ζωντανέψουμε να το αποσπάσουμε μερικώς από τα χέρια της εργοδοσίας , να συσπειρώσουμε πραγματικούς εργαζόμενους , όχι τους εργοδότες και τους συγγενής τους όπως στο παρελθόν και σήμερα να έχει μια λειτουργία με ανοικτές συνελεύσεις και Δ.Σ , δράση και οργάνωση . Η ΛΑΝΤΖΑ Πάργας κατόρθωσε να στήσει ένα σωματείο από την αρχή έχοντας την μειοψηφία με 2 μέλη της στο ΔΣ , ας φανταστούν όλοι οι εργαζόμενοι πόσα έχουν να κερδίσουν αν γίνει πλειοψηφία .Ως ΛΑΝΤΖΑ δεν θα σταματήσουμε να ενοχλούμε καώνστας κάθε έντιμο συνδικαλιστή και κάθε εργαζόμενο να γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που κατ επάγγελμα επιδιώκουν να ξεπουλήσουν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου Κεφαλαίου .Το Εργατικό κίνημα έχει την ανάγκη να καθαρίσει απο αυτούς που διαχρονικά λερώνουν την ιστορία και τους αγώνες του.

Το συμπέρασμα που έμεινε από όλη αυτή την καταγραφή στις περιοχές δεν είναι άλλο από το ότι η Τουριστική ανάπτυξη βασίζεται στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων , ότι τα κέρδη του κεφαλαίου επιτυγχάνονται με την συντριβή και φτωχοποίηση μας , ότι αν τους το επιτρέψουμε η κατάσταση θα χειροτερεύει συνεχώς αφού βασική τους επιδίωξη είναι να μας κάνουν σύγχρονους δούλους στα κάτεργα του Επισιτισμού και των ξενοδοχείων .Η ΛΑΝΤΖΑ θα συνεχίσει την μεγάλη προσπάθεια με νέες εξορμήσεις και περιοδείες . 

Ακολουθούν Βίντεο με αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που δόθηκαν σε όσες περιοχές περάσαμε και φωτογραφίες απο τις συσκέψεις με εργαζόμενους .

Η δουλειά χωρίς ρεπό αποτελεί στον τουρισμό πλέον μία κανονικότητα