ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

474

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ  ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ  ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , με την συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, προς όφελος του ΣΕΒ. Πρόκειται για την πιο «επιτυχημένη» μνημονιακή κυβέρνηση, που εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ , του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Η επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης έχει ως βασική πλευρά τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια κρατώντας όμως σε ισχύ  τους 700 και βάλε νόμους των μέτρων των μνημονίων . Τα χυδαία ψέματα που προβάλλει η Υπ. Εργασίας Αχτσιόγλου και κυβερνητικοί παράγοντες για δήθεν επαναφορά των ΣΣΕ, αποτελούν στην πραγματικότητα τεχνάσματα καθώς  η πρωτοβουλία των κινήσεων για το αν μια κλαδική σύμβαση θα επεκταθεί ή όχι δίνεται αποκλειστικά στους εργοδότες

Τα “τυράκια” , όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν αποτελούν δείγμα φιλολαικής πολιτικής αλλά έναν εμπαιγμό από μια ξεκάθαρα αντιλαϊκή και αντεργατική κυβέρνηση που προσπαθεί να επιβεβαιώσει τη σκληρή πολιτική της, αναζητώντας κοινωνικές συμμαχίες. Οι κοροϊδευτικές αυξήσεις στους μισθούς δεν αναιρούν την αφαίμαξη των εκμεταλλευόμενων στρωμάτων. Δεν σηματοδοτούν καλύτερες σχέσεις και συνθήκες εργασίας. Δεν συνιστούν άλλοθι για το θάνατο δεκάδων συναδέλφων και για τα εργατικά ατυχήματα που θα ακολουθήσουν υπό εντατικές συνθήκες εργασίας, υποστελέχωσης και υπερεκμετάλλευσης.

Το ανεξάντλητο οπλοστάσιο μηχανισμών εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης που παρέχει η Ε.Ε οδηγεί στην περεταίρω φτωχοποίηση της εργατικής τάξης και στην ευρύτερη  κοινωνική καταβύθιση καταδεικνύοντας ακόμα πιο έντονα τον χαρακτήρα της ΕΕ ως ληστρικής συμμαχίας του κεφαλαίου.

Η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ προϋποθέτει την διατήρηση των μνημονίων και της ισόβιας επιτροπείας δίνοντας ενέργεια στην λειτουργία της καπιταλιστικής μηχανής

 

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Η Τουριστική έκρηξη ειδικά των τελευταίων ετών έδωσε αφορμή για να εφαρμοστούν στο κλάδο μας οι σκληρότερες εργασιακές συνθήκες ενώ αποτέλεσε φυτώριο αντεργατικών ρυθμίσεων που εξαπλώθηκαν ταχύτατα μέσω των μηχανισμών του κεφαλαίου . Η κυβέρνηση σιγοντάρει με όλους τους τρόπους την επέλαση του εργασιακού Μεσαίωνα επενδύοντας με επιμονή σε πολιτικές περεταίρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων , εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις επιταγές του κεφαλαίου για κατάργηση της έννοιας της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους  . Οι άθλιες συνθήκες δουλειάς , η έκρηξη της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας , τα μεροκάματα φτώχιας , η απληρωσιά ,τα εξαντλητικά ωράρια , η εργοδοτική ασυδοσία , η κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των εργοδοτικών δολοφονιών αποτελούν θεμέλιο για την ακραία κερδοφορία του κεφαλαίου η οποία βασίζεται στο ξεζούμισμα των εργαζομένων .

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Το εργατικό κίνημα δεν έχει ανάγκη τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες με τις επίπλαστες πλειοψηφίες που προκύπτουν μέσα από εκλογές παρωδία και σωματεία φαντάσματα που στήνουν οι εργοδοτικοί μηχανισμοί . Τώρα περισσότερο από ποτέ υπάρχει δυνατότητα πραγματικής σύγκρουσης με τους εντεταλμένους των εργοδοτών στην πράξη . Η «Πανελλαδική ημέρα δράσης» της 30 Μάιου στα πλαίσια της «Κοινωνικής Συμμαχίας» των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-εργοδοτικών οργανώσεων και αστικών επαγγελματικών φορέων σηματοδότησε το γεγονός ότι μεγάλες κρίσιμες ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα ηγεμονεύονται από την αστική πολιτική και αποτελούν φορείς της μέσα στο εργατικό κίνημα , ότι προωθούν τον κοινωνικό εταιρισμό και την ταξική ειρήνη και τελικά βάζουν την εργατική τάξη κάτω από τα βασικά στρατηγικά συμφέροντα της πολιτικής του κεφαλαίου . Είναι καιρός να αντεπιτεθεί το εργατικό κίνημα  για να χάσει ο υποταγμένος συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ το μονοπώλιο του σχεδιασμού και την δυνατότητα της ακύρωσης των αγώνων.

 

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ της 1ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Μπροστά στην ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να μην ξαναγίνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία έρμαια των «κοινωνικών συμμαχιών» της ΓΣΕΕ, να μην περιμένουν την επόμενη φιέστα της και να δοκιμάσουν το δρόμο των από τα κάτω συντονισμένων αγώνων για τις διεκδικήσεις τους πραγματοποιήθηκε η επιτυχημένη απεργία της 1ης Νοεμβρίου . Στις 16 Φεβρουαρίου πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε τότε προβάλλοντας  ξανά τις ανάγκες και τα εργατικά συμφέροντα που θα απαιτούν στην πράξη τις ΣΣΕ βάζοντας  σε κίνηση πραγματικό κόσμο για να τις διεκδικήσει. Απαιτείται συντονισμένος και ενιαίος πανεργατικός αγώνας. Οι μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες που δίνουν οι κλάδοι κρίνεται αναγκαίο να συνολικοποιηθούν και να αναβαθμιστούν πολιτικά απέναντι στον κυβερνητικό αντίπαλο. Η υπογραφή και η διευρυμένη ισχύς κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τρόπο που δε θα οριοθετούνται σε μηδαμινές μισθολογικές αυξήσεις, αλλά θα συγκεφαλαιώνουν έναν καλύτερο συσχετισμό δύναμης για τους εργαζόμενους και τον τρόπο που διαπραγματεύονται την εργατική τους δύναμη, είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί από και με όλες τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος.

 

Η ΛΑΝΤΖΑ Αγωνιστική Εργατική συσπείρωση στον Επισιτισμό Τουρισμό  αποτελεί ζωντανό κύτταρο του αριστερού, ριζοσπαστικού, αντικαπιταλιστικού ρεύματος στους χώρους δουλειάς, που χρόνια τώρα δίνει αγώνες με προσήλωση στα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου και ανεξαρτησία από τον υποταγμένο συνδικαλισμό. Μέχρι σήμερα  δίνουμε την μάχη  για τις σύγχρονες ανάγκες της τάξης μας θεωρώντας ότι η απεργία της  1ης Νοεμβρίου  αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα για να περάσουν οι αγώνες στα χέρια των εργατών , για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας . Με συνέπεια θα στηρίξουμε και την διαδήλωση της 16 Φεβρουαρίου και κάθε οριζόντια συντονισμένη και οργανωμένη από τα κάτω δράση .

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας , κατάργηση του αίσχους των δουλεμπορικών .
 • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο του Επισιτισμού
 • Να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση
 • Επαναφορά των ΒΑΕ όπου καταργήθηκαν και επέκταση τους σε νέες ειδικότητες
 • Επιδόματα ανεργίας στο 80% του μισθού και  για όλη τη περίοδο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 • Καθολική ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να δεσμεύει όλους τους εργοδότες. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση. Επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων
 • Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου με άμεση εφαρμογή του 35ωρου, 7ωρου 5ημερου , μείωση των ορίων για πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Όχι στο μοίρασμα της φτώχειας.
 • Επαναφορά του ΕΦΑΠΑΞ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και επέκταση του σε όλο το κλάδο
 • Ρήξη και έξοδο από Ε.Ε και ΝΑΤΟ
 • Καμιά συμμετοχή και στήριξη στους Ιμπεριαλιστικούς πολέμους