Σχετικά με την έδρα της Λάντζα στο ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής

2167

Η Λάντζα Αγωνιστική συσπείρωση στον επισιτισμό τουρισμό συμμετέχει όπως όλοι γνωρίζουν και στηρίζει το συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων νομού Αττικής, το ταξικό σωματείο των εργαζομένων στον κλάδο. Παρά το προσφατο σχετικά διάστημα από την ιδρυσή της έχει καταφέρει με όσες δυνάμεις διαθέτει να συσπειρώσει ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων , να έχει σημαντικές νικές σε μια σειρά εργατικών διαφορων και να αναδείξει μια σειρά ζητήματα που άπτονται της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων στον κρίσιμο αυτό κλάδο συνολικά για την εργατική τάξη στη χώρα μας. Μέσα από τις γραμμές του συνδικάτου έχει επιλέξει να εκφράσει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και να συμβάλλει στην αναγκαία αύξηση της συνδικαλιστικής πυκνότητας, όρου αναγκαίου για να δοθούν οι μάχες στους χώρους δουλειάς αλλά και συνολικότερα.

 

Ως αποτέλεσμα αυτής της δράσης έχει καταφέρει στις 2 τελευταίες αρχαιρεσίες όπου και έχει συμμετάσχει να εκπροσωπείται με μια έδρα στο ΔΣ του συνδικάτου με βάση την αρχη της εναλλαγής όπως συμβαίνει σε μια σειρα από ριζοσπαστικά εργατικά πολυτασικά σχήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

 

Κατά την τρέχουσα περίοδο εκπροσωπούνταν από τον σύντροφο και συναγωνιστή Μ.Κ μέλος του σχήματος και υποψήφιο με την Λαντζα στις τελευταίες εκλογές.Για λόγους πολιτικούς και προσωπικούς ο σύντροφος αποφάσισε να αποχωρήσει απ΄το σχήμα οπως περιέγραψε με  ηλεκτρονική επιστολή που έστειλε προς το σχήμα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του απομάκρυνσης από τις πολιτικές συμφωνίες του σχηματος,των πρακτικών του αλλά και συνολικότερα από τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, λογους που αν και δεν συμμεριζόμαστε, κατανοούμε απολύτως.

 

Δυστυχώς δεν κατανοούμε ούτε συμμεριζόμαστε την απόφαση του να μην παραιτηθεί ως εκπρόσωπος της Λάντζα απο το ΔΣ του συνδικάτου και να μην παραδώσει την έδρα στην παράταξη με την οποία και για την οποία εκλέχθηκε. Είναι μια απόφαση που αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα,παράγει δημοκρατικό έλλειμμα πολιτικής έκφρασης στο πιο δημοκρατικό κύτταρο των εργαζομένων του κλάδου, το ίδιο το συνδικάτο τους, και στερεί από την ίδια τη Λαντζα τη μοναδική φωνή θεσμικής της έκφρασης. Είναι επίσης μια κινηση που δεν βοηθάει στην πολυφωνία των διαδικασιων εντός του ιδιου του συνδικατου, ιδίως στον βαθμό που όλο το τελευταίο διάστημα η έδρα της Λαντζα δεν μπορεί να ασκήσει ουτε καν δημιουργική κριτική στην πλειοψηφία αλλά εμφανίζεται πλήρως ταυτισμένη μαζι της.

 

Είναι μια απόφαση εσφαλμένη, στερείται ηθικού βάθους όποιο και αν είναι το εύρος της διαφωνίας και τον καλούμε και δημόσια να την πάρει πίσω. Τρέφοντας κάθε εκτίμηση στις μάχες που έχουμε δώσει μαζί και πιθανώς από άλλο μετερίζι θα δώσουμε και στο μέλλον για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου, τον καλούμε να παραδώσει την έδρα στην πολιτική και συνδικαλιστική συλλογικότητα με την οποία εκλέχθηκε, να αποκαταστήσει το δημοκρατικό έλλειμμα εκπροσώπησης που την στιγμή αυτή υπάρχει στο συνδικάτο και όλοι μαζί, από την σκοπιά του ο καθένας να συμβάλλουμε στις κρίσιμες μάχες που έχουμε να δώσουμε σε έναν χώρο έντασης εκμετάλλευσης όπως αυτός του επισιτισμού και του τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση κρινόμαστε όλοι, όχι μόνο με τα λόγια αλλά κυρίως με τι πράξεις μας. 

 

Λάντζα Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση σε επισιτισμό-τουρισμό