H Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία και πολύ περισσότερο φέτος

660

Η 1η Μάη είναι μέρα απεργίας , είναι μια κατάκτηση του εργατικού κινήματος που χρόνο με το χρόνο η αστική τάξη και τα στηρίγματα της στο εργατικό κίνημα επιδιώκουν να την μετατρέψουν σε μια συνηθισμένη αργία ή μια ευκαιρία για εκδρομή . Όσο και αν επιχειρούν να σβήσουν το ιστορικό  της βάρος από την συνείδηση των εργατών ,κρύβοντας την ιστορία των αγώνων που ξεκίνησαν με αφορμή αυτή την ημέρα ,  αφαιρώντας την σημασία τους για το μέλλον και την σημαντική αγωνιστική παρακαταθήκη που άφησαν  με το παράδειγμα τους , πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα συνεχίζουν την μάχη ενάντια στη λήθη και θα κρατούν ζωντανή την φλόγα του αγώνα κάθε χρόνο , ειδικά την συγκεκριμένη ημέρα .

Η καθιέρωση της 1ης Μαΐου ως ημέρας των εργατών έχει τις ρίζες της στο συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς στις Βρυξέλλες το 1891. Η ημέρα επιλέχθηκε με αφορμή τα συλλαλητήρια της  μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ την 1η Μαΐου 1886 , με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε. Η Απεργία βάφτηκε στο αίμα των εργατών από το χτύπημα αστυνομίας με εντολή των καπιταλιστών, ενώ οι ηγέτες, πρωτεργάτες των τότε εργατικών κινητοποιήσεων για το 8ωρο καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.

Σχεδόν 133 χρόνια μετά από την μεγαλειώδη εξέγερση των εργατών στις ΗΠΑ το σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο»  δονεί μέχρι σήμερα τις καρδιές  όλων των καταπιεσμένων εργατών . Οι θυσίες του παρελθόντος  αποτελούν εφαλτήριο αγώνων του σήμερα , για να διατηρηθούν οι κατακτήσεις , για να συνεχιστεί ο ανειρήνευτος πόλεμος ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο , για να κερδίσουμε την ζωή που μας ανήκει ενάντια στην φτώχια και την εξαθλίωση που επιβάλει το κεφάλαιο και οι αστικές κυβερνήσεις , για να αντισταθούμε στον πόλεμο και την δυστυχία που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστές .

Τίποτα δεν είναι δεδομένο πλέον , το μαύρο μέτωπο Κυβερνήσεων – Ευρωπαϊκής Ένωσης- Κεφαλαίου  χτυπάει ακόμα και τις κατακτήσεις δεκαετιών .Στη σημερινή  συγκυρία που επιβάλει στους εργαζόμενους την ακραία εντατικοποίηση η μείωση των ωρών εργασίας , χωρίς να σημαίνει και μείωση στο μισθό ,  πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο αίτημα της τάξης . Αντιθέτως η πραγματικότητα της ισοπέδωσης των κατακτήσεων μας έχει φτάσει στο σημείο το οκτάωρο να αποτελεί πολυτέλεια , η ανάπαυση να βαφτίζεται τεμπελιά ενώ ο ύπνος περιττός . Ο κλάδος μας έχει υπάρξει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ο δοκιμαστικός σωλήνας των σκληρότερων αντεργατικών μέτρων στηρίζοντας σε αυτές την μεγάλη κερδοφορία του . Σύμμαχοι των εκμεταλλευτών μας οι  ξεπουλημένοι εργατοπατέρες της ΠΟΕΕΤ ,που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ , οι οποίοι μας γύρισαν 100 χρόνια πίσω διαγράφοντας μονοκοντυλιά στην τελευταία κλαδική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων την 8ώρη πενθήμερη εργασία ενώ ετοιμάζονται να φέρουν και τον υποκατώτατο μισθό νεοεισερχόμενων με την νέα σύμβαση ,εκπληρώνοντας έναν διακαεί πόθο των ξενοδόχων ,   ενώ σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στο κλάδο του επισιτισμού και στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία που ενισχύεται διαρκώς και με την ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ . Οι δυνάμεις αυτές λειτουργούν παρασιτικά στο εργατικό κίνημα , τρέφονται από το ξεπούλημα των δικαιωμάτων ενώ ελέγχουν το δευτεροβάθμιο όργανο του κλάδου  μέσα από ένα δίκτυο σωματείων «σφραγίδων» και ένα μηχανισμό νόθων αντιπροσώπων . Στο πρόσφατο συνέδριο πήγαν ένα βήμα παραπέρα αφήνοντας να πέσει και το τελευταίο «φύλλο συκής» αφού νομιμοποίησαν ως αντιπροσώπους τους ίδιους τους εργοδότες εκλέγοντας τους μέχρι και στο νέο Δ.Σ .

Στο ίδιο κλίμα και η παραφυάδες τους εντός  της ΓΣΕΕ ,με τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ ΣΥΡΙΖΑ,  συνεχίζουν  τον υπονομευτικό τους ρόλο αφού χωρίς κανένα πρόσχημα στηρίζουν το πάγωμα μισθών , τα αντεργατικά μέτρα , τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, την μετατροπή των απεργιών σε φιέστες «κοινωνικής συμμαχίας» προάγοντας τον κοινωνικό εταιρισμό και το δίκαιο του αφεντικού για να μείνει ένα ξεροκόμματο στον εργάτη . Οι πρόσφατες αθλιότητες της ομάδας Παναγόπουλου  και λοιπόν συνοδοιπόρων της συνδικαλιστικής συμμορίας σε Καλαμάτα και Ρόδο αλλά και στο συνέδριο της ΟΙΥΕ , αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι η συνομοσπονδία εργατών , πιο πολύ σήμερα παρά ποτέ , έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία που διαχειρίζεται μεγάλα κεφάλαια ανακύκλωσης της ανεργίας ενώ επιδοτείται από το αστικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση  για να εφαρμόζει προγράμματα προώθησης φτηνής εργασίας , χωρίς δικαιώματα και με ημερομηνία λήξης  . Παράλληλα με τις πλάτες της αστυνομίας και των μπράβων της νύχτας   ,επιδιώκουν να μετατρέψουν τα συνέδρια των εργατών σε γκαλά για εργοδότες και συμβούλους επιχειρήσεων που δεν αναγκάζονται πια να βρίσκουν «εργάτες» να τους εκπροσωπούν όπως έκαναν μέχρι σήμερα αλλά στηρίζουν την εκλογή  των ίδιων  των εργοδοτών   για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους με μεγαλύτερη ταχύτητα και αμεσότητα .

Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος ,  η ανάγκη να μαζικοποιηθούν τα ταξικά σωματεία , η ανάγκη να πειστούν όλοι πως μόνο με το συλλογικό αγώνα , την αλληλεγγύη και την ταξική ενότητα μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα σοβαρό εμπόδιο στα σχέδια όσων θέλουν να μας ισοπεδώσουν την ζωή . Ο σημερινός κατακερματισμός της εργατικής τάξης , οι μάχες για συσχετισμούς και καρέκλες αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός ανεξάρτητου  , αυτόνομου , ταξικού εργατικού κινήματος , που δεν θα κουβαλάει τα βαρίδια των κομματικών μηχανισμών και δεν θα καθορίζει την στάση του ή το αγωνιστικό ημερολόγιο σύμφωνα με τις ορέξεις του ΣΕΒ και των συνδικαλιστικών στηριγμάτων του αλλά θα αποφασίζει μέσα από συνελεύσεις εργατών και συντονισμούς ταξικών σωματείων το περιεχόμενο και την μορφή πάλης που είναι αναγκαία για να επιβάλει την ρήξη και ανατροπή της σημερινής καπιταλιστικής βαρβαρότητας , για να χάσουν το κεφάλαιο τα κέρδη του , για να πάρει ο εργάτης στα χέρια του τα μέσα παραγωγής και να καρπωθεί το πλούτο που ο ίδιος παράγει .

Στην Φετινή Πρωτομαγιάτικη Απεργία ας δώσουμε απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν το εργατικό κίνημα με την πλάτη στο τοίχο , που θέλουν να το χωρίσουν σε κουτάκια , που θέλουν να μας επιβάλουν την υποχώρηση ως την μόνη εναλλακτική .

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

  • ΣΣΕ εργασίας σε όλο τον κλάδο  με πραγματικές  αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας .
  • Αυξήσεις  στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία,
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου ν.4387/2016 , όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων σε όλους τους χώρους εργασίας 
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ

Απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο 10.30 π.μ